Karalamalar - Scribbles

Dünyanın en karamsar parçası : Gloomy Sunday

Read Time:1 Minute, 5 Second

Çok alakasız nedenlerden – politik, müstehcen, yüceltilmemesi gereken şeyleri yücelten – dolayı parçalar yasaklanabilir. Ancak “Gloomy Sunday” çok fazla intihara neden olduğundan dolayı özellikle Macaristan ve ABD’de yasaklanmıştı.

1933 yılında Rezso Seress (müzik) ve Laszlo Javor (söz) tarafından yazılan parça ilk başlarda hiç ilgi çekmedi. Fakat 1936’da peş peşe gelen ayrı intiharlar ile ilişkilendirilen parça anında yasaklandı. O zamanki düşünce: bu parçaya dinleyen kişiler o kadar depresyona girip hemen intihar eder yönündeydi.

Böyle bir fırsatı kaçırmayan ABD’li sanatçılar takma adı “Macar İntihar Parçası” olan bu parçanın enstrümantal ve çeviri versiyonlarını kaydettiler. 1941 yılında Billie Holliday tarafından yorumlanan parça o dönemin meşhur versiyonuydu. 1933’dan beri sayısız defa farklı sanatçılar tarafından kaydedilen…”Macar İntihar Parçası” bir çok müziksever tarafından dinlendi ancak çok azı intihar etti. Bu arada belirtmeden geçmeyelim parçanın bestecisi Rezso Seress 1968 yılında oturduğu apartmandan aşağıya atlayarak intihar etti”.

Meraklılar için parçadan bir bölüm şöyle:

Pazar günleri kasvetli, saatlerim uykusuz
Sevgilim, birlikte yaşadığım gölgeler sayısız
Ufak beyaz çiçekler, seni asla uyandırmaz
Özellikle siyah aracın seni götürdüğü yerde
Meleklerin seni geri vermeye niyetleri yok
Sana katılmak istemekler onları kızdırmış olur muyum?
Kasvetli Pazar

Kasvetli Pazar; gölgelerde geçiriyorum hep
Yüreğim ve ben her şeyi noktalamaya karar verdik
Yakında mumlar ve dualar olacak, üzücü biliyorum
Ölüm bir rüya değil, ki onunla ben seni seveceğim
Ruhumdaki en son nefesimle seni kutsuyor olacağım
Kasvetli Pazar.