Karalamalar - Scribbles

Sound in Z

Read Time:1 Minute, 36 Second

Yaratıcı düşüncelerden ilham alan sanatçılar ve ilham ile beslenen kişiler 1917 yılında Rusya’da sayısız müzikal icatlarda bulundu. Zamanının çok öncesinde, ilerici icatlar. adeta o dönemde geleceği yaşadılar ve yaşatmaya çalıştılar. Ne yazık ki bu yaratıcı dönem, 1930’ların başında tek partili rejimin devreye girmesi ile birlikte yere çakıldı ve yok oldu. Sound in Z adlı kitap işte bu dönemi özetliyor.

Kitabın yazarı Andrey Smirnov bu önemli müzik dönemini ele alarak “Sound in Z” adlı kitabı yazdı. Söz konusu dönemin en önemli yaratıcılarını irdeleyip müzik için neler ürettiklerini araştırıyor. Bunları anlaşılabilir bil dilde okuyucuya aktarmayı başarıyor.

288 sayfadan oluşan kitap aslında erken yirminci yüzyılda Rusya’daki ses ve elektronik müziğin 1917-1930 yılları arasındaki serüvenini anlatıyor. Bu öncülerin arasında en dikkat çekeni ise, Arseny Avraamov. Bu yaratıcı şahsiyet, 1922 yılında Bakü’de bir ufak Hazar Denizi filosu, savaş silahları, deniz uçakları ve tüm kasabanın fabrika sirenlerinden oluşan açıkhava performansını ile müzik tarihine adını yazdırdı.

Ayrıca ilk defa manyetik bir teyp üzerine çizerek ilk defa grafik sesi keşfeden kişi kendisi. Ne yazık ki bu yaratıcı ruhun pek fazla adı bilinmemekte, özellikle bu performansı yansıtan Fabrika Sirenlerinin Senfonisi adlı zamanının çok ilerisinde olan müziği dinlemenizi öneririm. İşte “Sound in Z” bu tür değerli bilgileri içeriyor ve gün yüzüne çıkarıyor. Diğer önemli bir kişilik ise, dünyanın ilk elektronik enstrümanı olarak kabul gören Theremin’in mucidi Leon Theremin. Kitapta ayrıca elektronik ses mühendislerinin grafik ses teknikleri kullanarak ürettikleri eserlere de yer veriliyor.

Sayısız belgeleri değerlendiren ve Moskova kütüphanelerinin altını üstüne getiren yazar Stalin rejimi ile yok olan mu müzik serüvenini an ve an kaleme almış. Her ne kadar ağırlıkta Rus elektronik müziği kurgusu olsa bile aslında dünyanın elektronik müzik tarihinden çok önemli bir kesit sunuyor. Bu kitap inanılmaz heyecan verici, yaratıcı ve neredeyse tamamıyla unutulmuş olan müzik ve ses teknoloji tarihini unutulmamak üzere belgeliyor. Bu kitabı kaçırmamanızı öneririm.

Söz konusu kitabı internetten ücretsiz olarak da bulabilirsiniz. Bu link faydalı olur diye düşünüyorum. İyi okumalar.