Karalamalar - Scribbles

Kikunokai: Geleneksel Japon Dansları Topluluğu

Read Time:4 Minute, 43 Second

Geleneksel Japon Dansı’nın özüne sadık kalmak, ancak günümüze uygun dans eserleri ve yeni sanatkarlar yetiştirmeyi ana gaye edinen Michiyo Hata 1972 yılında “Kikunokai” Dans Topluluğu’nu kurdu.Bayan Hata, Onoe Dans Okulu’nun kurucusu ünlü modern Kabuki aktör VI.cı Onoe Kikugoro’nun varisi I.’nci Onoe Kikunojo’dan uzun yıllar dans dersleri alıp yetişti. İlk sahne performansı bir “kelebeği” temsil ettiği Yeni Yıl Aslan Dansı idi.

Geleneksel Japon Dansı’nın özüne sadık kalmak, ancak günümüze uygun dans eserleri ve yeni sanatkarlar yetiştirmeyi ana gaye edinen Michiyo Hata 1972 yılında “Kikunokai” Dans Topluluğu’nu kurdu.

Nagauta (Japon Geleneksel Müziği)
Nagauta (Japon Geleneksel Müziği)

Bayan Hata, Onoe Dans Okulu’nun kurucusu ünlü modern Kabuki aktör VI.cı Onoe Kikugoro’nun varisi I.’nci Onoe Kikunojo’dan uzun yıllar dans dersleri alıp yetişti. İlk sahne performansı bir “kelebeği” temsil ettiği Yeni Yıl Aslan Dansı idi. 1955 yılında, Michiyo Hata profesyonel klasik dansçı, faal bir koreograf ve Buyo öğretmeni olarak Onoe Kikunori adını kullanma hakkını kazandı ve Onoe Okulu müdürlüğüne atandı. 1963 yılında Takarazuka Kızlar Revü Tiyatrosu’nda bir resital sundu. 1988 yılında, Hata “Yume” (Rüya) filminin koreografisini hazırladı. Ünlü Japon film yapımcısı Akira Kurosawa tarafından yönetilen film, Özel Oscar ödülüne layık görüldü. Özgün danslar temsilcisi ve genç dansçılar organizatörü olarak Hata, 2002 yılında POLA Seçkin Performans Ödülüne aldı. Birçok değişik ödüle layık görülen Hata, 2010 yılı ağustos ayında hayatını kaybetti.

Bayan Hata’nın aldığı en önemli ödül ise 1976 yılında, Kültür Festivali’nde, Japonya Kültürel işler Bürosu’nca verilen Mükemmel Sanat Ödülü olmuştur. O Tarihten bu yana, başta Japonya’nın  her yöresi olmak üzere, topluluk, bir kültür Elçisi gibi, Avrupa Ülkelerinde, Amerika’da, Hindistan’da, Güneydoğu Asya ülkelerinde Orta Doğu’da ve Avustralya’da gösteriler sunmuştur. Bu hizmetlerinden ötürü, 1986 ve 1988 yıllarında, Japon Dışişleri Bakanlığı, topluluğa “Resmi Övgü”de bulunmuştur. Akademi ödülü kazanan, Kurosawa Akira tarafından yönetilen “Dreams” (Rüyalar) filmindeki koreografi ve dans sahnelerinin hazırlanmasındaki başarısından ötürü, Bayan Hata, topluluğun dansçılarının övgüsüne mahzar olmuştur.

TSURI ONNA (Müstakbel eş avı…)
TSURI ONNA (Müstakbel eş avı…)

1993 yılında, Hata ve Kikunokai Matsuo Sanat Kurumu’nca ödüllendirilmişlerdir. Bu ödüllerin dışında, 1997 ile 2007 yılları arasında Bayan Hata’nın 35 müridi, Tokyo Shimbun’un (Gazete) “Japon Dansları Bölümü”nce ödüllendirilmişlerdir. Kikunokai, 2001 yılında New York ve Los Angeles’de, Japon Kültürel İşler Bürosu ve Tokyo Metropolitan Tarih ve Sanat Kurumu’nun Uluslararası Kültür Geliştirme ve Değişimi çerçevesinde gösteriler tertiplemiştir. Bunları müteakip, topluluk, 2003 yılında Tayvan ve Singapur’da, 2004′de Türkiye’de, 2005′de Almanya ve Çek Cumhuriyeti’nde, 2007′de Fas, Tunus ve Cezayir’de, 2008′de Brezilya’da (Ponta Grosa, Curitiba, Maringa ve Sao Paulo) ve 2010 yılında Meksika’da Japon Kültürel işler Bürosu’nun Kültür Geliştirme ve Değişim programı kapsamında gösteriler tertiplemiştir.

KOTOBUKI KIKU SAMBASO

Bir kutlama etkinliği olan bu gösteri programına yakışır bir kutlama dansıdır. Samabasoş No tiyatrosundaki Okina adlı yapıttan doğmuş, dünya barışı, tarım ve balıkçılıkkta bereketli bir hasat için duaları da kapsayan bir eserdir ve yılbaşları veya kutlamalarda yapılan bir dans olarak günümüze kadar gelmiştir. Bu düzenlemede, Sambaso’nun ilk kısmında ve çanlı bölümde beş kadın, son derece zarif bir dans sergiliyor.

SHAKKYO

Klasik Japon Dansı’nın en belli başlı örneklerinden biridir. Tüm hayvanların kralı olarak bilinen aslanın, oğlunu güçlü kuvvetli bir aslan olarak yetiştirmek için vadiye attığı söylenilegelmiştir. Burada baba aslan Beyaz Tüy kadar cesur olan oğul Kızıl Tüy, tüm çiçeklerin kralı denen şakayık ağacının dalını kavrar ve onunla dans eder. En sonda ise beş aslan, hafif adımlarla, ancak büyük bir güç gösterisi yaparcasına, mücadele eder gibi dans ederler.

Dünyada pek çok çift karakter ve fiziki bakımdan birbirine benzer. Her ikisi de bekar olan bir daimyo (kale lordu) ve uşağı Tarokaja kendilerine benzeyecek mükemmel kadını bulmak için dua etmektedirler. Ebisu-saburo (verimli “bumper” avı tanrısı), her ikisine de uykularında müstakbel eşlerini görüntüler. Acaba ne kadar güzel eşler bulacaklar?

“GEÇMİŞ ZAMAN MASALLARI”

Tanrı’nın bahşettiği, mevsiminde çiçek açan ağaçlarıyla ada… Lütfen imha etmeyin ve gayesini hatırlayın.

“KİRAZ ÇİÇEKLERİ VE PUSLU MEHTAP”

Geçmiş zamanlarla irtibatlandırılan, japon Halkı’nın en fazla sevdiği kiraz çiçekleri çoğunlukla klasik japon şiirinde kullanılmıştır. Bu parça, sevincini ve çiçek açan kiraz ağaçları altında içip kutlamasını göstermektedir.

“BAHAR DANSI”

Bahar meltemi olanakları anımsatır ve insanlar çiftlerini seçip, elele dansederek mest olurlar.

“ATİYE YÜRÜMEK”

Bahar, birçok vahşi nebatları bulup yemenin mevsimidir. Genç kız bahçede nebatları toplarken, delikanlı oradan geçer. Gençler bahara övgüler sunar ve birlikte onun kutsamasını kabul ederler.

“JAPON RUHU”

Kişinin doğum yerine olan sevgi gibi vatanseverlik duyguları vardır. Orada yaşayan Kişiye saygı duyar ve bir arada yaşamaktan mutluluk hisseder. Bu Japon ruhudur.

“NANBU TAWARATSUMI UTA”

Genç çifte uzun ve mutlu bir hayat temenni etmek için iki yelpaze kullanılır. Tawara Tsumiuta “hasır pirinç çuvallarını doldurma şarkısı” demektir. Bu şarkı iyi bir hasata şükran anlamına gelir.

“GOIWAI”

Bu parça geçmiş zamanlardan günümüze aktarılmış olup 5 erkeğin bereketli bir balık avını dinamik bir dansla kutlamalarını resmeder.

“TSUGARU JONGARA BUSHI”

Tsugarushamisen Japonya’nın kuzey yörelerinden günümüze gelen, 3 telli ve uzun saplı Japon müzik aletlerinin en çok tanınanlarındandır. Bu parça, Şamisen’in canlı nağmeleriyle ritmik bir dans sergileyen gençleri görüntüler.

“YASABURO BUSHI”

Kaynanaların gelinlerine zalim davranmaları anormal bir davranış değildir… Bu parça, olağan olan bu olayı hicvederek anlatmaktadır.

“KASA ODORI” (Şemsiye dansı)

Geçmişte bir yağmur duası olan bu dans günümüzde fiziki düzeni sağlar. Büyük renkli, Japon kağıdından yapılm ış şemsiyeler kullanılarak erkeksi bir danstır.

Duet “ROKUCHO”

Birbirleri, ne duygularını belirtmek için kadın ve erkeğin duygu dolu dansıdır.

“AWA ODORI” (Awa dansı)

Kadınlar duygu yüklü, sakin bir dans sergilerken erkekler, doğaçlama yaparcasına soylu bir havayla dans ederler. Kadınlar, ara ara, bir uçurtmayı andıracak hoş bir tarzda kümelenirler. Erkeklerin uçurtma gösterisi ise, bir kişinin hem uçurtmayı hem de onu yönlendiren eli canlandıran mizah dolu bir gösteridir. Şehrin dar sokakları boyunca erkekler, dans eden kadınların etrafında hızlı hızlı gelir ve gider, nihayet herkes bir arada coşkuyla dans eder.

Kikunokai
Kikunokai