Alex Steinweiss ve Albüm Kapakları
1938’den önce plak satın almak, kasvetli bir olaydı. Plak satan dükkânlar çok nadir olmakla birlikte, satıldıklarında plaklar beyaz eşya mağazalarında yer alan buzdolabı, bulaşık makinesi yanında satılırdı. Unutulmuş birer eski kitap gibi, öylece rafta durup alıcı bekleyen birer gereç olarak bakılırdı plaklara. Genellikle sadece sanatçının ve albümün adı yazan silip bir kapağı olurdu. Her şey o zamanların pek fazla bilinmeyen mesleği olan grafik tasarımcı Alex Steinweiss sayesinde değişti. Süslü olan mezar taşlarından ilham alan sanatçı, bu cazibeyi albüm kapaklarına uygulamayı planladı.
O dönemlerde Steinweiss, Columbia Records tarafından işe alındı. Görevi müzik firması için tüm reklam, tasarım, ayırmaç, katalog ve sunum işlerini yapmaktı. O zaman 23 yaşında olan tasarımcı, harıl harıl albüm kapakları üzerine çalışıp kendi yarattığı görselleri patronlarına sunmaya başladı. Columbia Records bu fikri çok beğendi ve yeni üretimlerinin hepsini görsel bir şölen içerisinde piyasaya ürmeye karar verdi. Ve böylece müzik tarihinde bir yeni dönem başladı.
O günden beri her albümün kitapçığı özel bir tasarım ile tüketiciye sunuldu. Hatta bazı albümlerim kapakçıkları içerdiği müziği bile geçti. Kısacası 23 yaşındaki Steinweiss, bir mucize yarattı ve hala her müziksever bu mucizeyi yaşıyor. Sanatçının en önemli çalışmaları ise 422 sayfalık “Alex Steinweiss Inventor Of Modern Album Cover” adlı kitapta Taschen yayıncılık tarafından toparlandı.
Alex Steinweiss’ın şaheser üretimlerini görmek için: www.alexsteinweiss.com