Aziza Mustafa Zadeh
1993 yılında ikinci albümünü “Always” Los Angeles’da John Patitucci ve Dave Weckl ile kaydetti. Bir yıl sonra üçüncü albümünü “Dance of Fire”ı New York’ta Stanley Clarke ve Al Di Meola ile kaydetti. 90’larda ise Almanya’da daha fazla zaman harcamaya başladı bunun başlıca nedenlerinden biri ilk iki albümün ciddi anlamda beğeni toplaması oldu. Muhtemelen bundan dolayı da sanatçının resmi internet sayfası Almanya uzantılı.
Vagif Mustafa Zadeh 1979’da hayata gözlerini yumana kadar ülkesinin en bilinen piyanist idi ve bu mirasını kızı Aziza Mustafa Zadeh’e devretti. Annesi Eliza ise eğitimli bir folk şarkıcısı olup daha sonra caz kulvarına kaydı. O da kızına müzik konusunda öğrendiklerini en sorumlu şekilde devretti. Her iki damardan da beslenen Aziza, üç yaşında yerel radyoda folk şarkıları söylemeye başladı, ilk sahne tecrübesini ise Tiflis’te 1978 yılında babası ile aynı sahneyi paylaşarak yaşadı. Çocukluğundan beri yeteneği ile parlayan sanatçı, Ulusal Konservatuvarda kendisi gibi müziğe karşı özel gençler ile okudu ve ilk solo konserini 1986 yılında Tiflis caz festivalinde gerçekleştirdi. Bunu peş peşe Doğu Avrupa konserleri takip etti ve böylece bir anda dünya müzik piyasası bu genç piyanisti tanır oldu.
Zamanımızın en saygı gören piyanistlerinden biri olan Aziza Mustafa Zadeh, sürdürülebilir mükemmel üretimlerine devam ediyor. Orijinal ve eşsiz albüm üretme alışkanlığına giren piyanist en son olarak yanına iki yoldaş alarak üçlü olarak devam ediyor. İlham kaynağı yeteneğini geliştirdiği klasik müzik ile gelişirken aynı zamanda caz ve ötesinden beslenmeye devam ediyor.
Sanatçının müziğindeki en önemli faktör Keith Jarrett – Chick Korea ekseninde süzülüp kendine has vokalleri ile ritimleri süslemesi. Böylece daha önce girilmeyen melodik sulara süzülüp farklı kompozisyonel ürünleri kurcaladı. Bunun sonucu olarak hem yeni hem de farklı bir tematik müzik tarzı dinleyicilere sundu. Lirik piyano vuruşları üzerine süzülen sesi, kusursuz bir pastanın üstüne kondurulan krema niteliğinde her zaman ön planda. Arkadaşlarına ne yapmaları gerektiğini deklere etmeden olabilecek en doğal halleri ile birbirlerini işleyip akmaların sağlıyor. Özellikle kendi bestelediği eserlerde bunu yapabilmek – emin olun ki kolay bir şey değil – müzikteki demokratik hareketin en bariz örneği.
Ülkemizde de sık sık konser veren ve oldukça yakında takip edilen sanatçı 24 Kasım Pazar günü Antalya Piyano Festivali kapsamında Antalya Kültür Merkezi’nde sahne aldı. Bu defa karşımıza Ralf Cetto (bas) ve Simon Zimbardo (vurmalılar) dâhil olduğu üçlüsü ile çıkan sanatçı bu yeni projesi ile şüphesiz festivalin en heyecanlı konserini gerçekleştirdi.
Bir sanatçı için sorumlu yaratıcılık her zaman caz müziğinde daha bir gelişme imkânı yakaladığına inanmışımdır. Bu tarzın içerdiği olanaklar, monotonluktan uzak her sanatçıyı kavrayabilecek niteliklere sahip. Yaratıcılığı olabildiğince omuzlayabilecek bir yapıya sahip. İşte, Aziza Mustafa Zadeh dinleyenleri her seferinde büyülemeyi başaran böyle bir sanatçı.
Özellikle dinlemenizi önerebileceğim Aziza Mustafa Zadeh albümleri şöyle olacaktır:
Aziza Mustafa Zadeh (1991) / Always (1993) / Seventh Truth (1996) / Contrasts (2006)