Kulaktakiler

Asilah

Read Time:1 Minute, 36 Second

Alman, Fransız ve Fas Dünya Müziği sanatçıları arasında bir etkileşim…

Carole Hog, Dominique Daumann ve Abdelouahed El Alaoui üç isim, üç bireysel artistik serüven, bir grup – ve şimdiden bir ilk albüm: “Asilah”

İlk başta Strazburg ve Kehl’den iki sanatçı olan Kehl, Carole Hog ve Dominique Daumann bir araya geldi ve 1988 yılından itibaren ‘Résonance’ adlı grup adıyla 2 albüm ve iki 45’lik çıkarttı. Pop ve şanson ezgileri üzerine yapılandırılan ekip beklenmedik akustik yorumları ile dikkat çekti.

Bazen Almanya bazen de Fransızca olarak seslendirilen müzikleri kusursuz bir şekilde zengin ve kişisel melodiler ile süslendi. Bu süreç zarfında ekip Almanya ve Fransa’da sayısız konserler verdi.

2004 yılında Hog ve Daumann Faslı besteci, düzenlemeci ve yapımcı olan Abdelouahad El Alaoui ile tanıştı. Böylece müzik kariyerleri beklemedikleri bir pozitiflikle gelişti ve değişti. Aralarında gelişen yoğun müziksel bağ ve dostluk sayesinde “Asilah” adlı albüm ortaya çıktı. Albümün en büyük özelliği müziksel bariyerlerin yıkıldığı tam bir etkileşime geçildiği organik bir çalışma olması. Avrupa’nın Orta Doğu ile müziksel evliliği gerekli sanatsal estetik ile bir araya getirilmiş. Bir çok enstrüman (Arap sazı, viyolin, ud, banço vb) çalabilen Abdelouahad El Alaoui, hiç kuşkusuz Carole Hog ve Dominique Daumann tarafından bestelenen parçaları sadece müziksel olarak değil, yeni bir bakış açısı ile zenginleştiriyor.

“Asilah” bu üç sanatçı arasındaki üretken etkileşimin sonucu. Üç farklı kişilik, birbirine işleyen iki farklı müziksel kültür ve müziksel estetikliğin içerisinde bu üç sanatçının içerisinde yeşeren tek bir his.

Klasik Fas orkestralarında kullanılan enstrümanları (solo viyolin, ud, ney, vurmalı çalgı), elektrogitar, bas, çello ve piyano ile birleştiren canlı performanslar. Carole Hog ve Dominique Daumann Fransızca şarkı söylüyor ve alternatif olarak Faslı şarkıcı Rafia Guilane Arapça katkıda bulunuyor.

“Asilah” Arapça alacakaranlık anlamına geliyor ve aynı zamanda Fas’ta bir deniz kenarı şehrinin adı.  

  1. Asilah – 3.32
  2. La Grande Ourse – 4.29
  3. Les Voix du Present – 5.45
  4. Lettre A  – 3.33
  5. Nour – 3.45
  6. Orme (instrumental) – 3.57
  7. Sans Issue – 3.37
  8. Marchand d’Espoir – 5.27
  9. Chemin Nocturne – 3.22