Türkiye’nin En Büyük Müzik Müzesi
Bünyesinde hali hazırda 230 enstrüman barındıran müze, Alman koleksiyoner Wolfgang Ott’un bağışladığı 246 enstrümanın da eklenmesiyle Türkiye’nin en büyük müzik müzesi olma özelliğini kazandı. Geçtiğimiz yıl ekim ayında kapılarını açan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi’nde, Türk ve dünya müziklerinden farklı kültürlere ait birçok enstrüman sergileniyor.
AKÜ Devlet Konservatuvarı yönetiminin işadamı ve Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi (AKSAM) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu’na sunduğu teklifle başlayan müzenin kurulması süreci, çeşitli bağışlarla devam etti. Yıllardır kendi çabasıyla hobi olarak biriktirdiği antika değerinde birçok müzik aletine sahip olan İbrahim Alimoğlu, konservatuvar yönetiminin kendisine sunduğu müze teklifine olumlu yanıt verince çalışmaların ilk adımı atılmış oldu. AKÜ Rektörü Mustafa Solak’ın desteği ve resmi izinleri ise müzenin var olması adına önemli etkenleri oluşturdu.
Afyonkarahisarlı yerel sanatçı Ömer Yarşi’nin bağışlarının yanı sıra Kütahya’nın halk ozanlarından Hisarlı Ahmet’in sazları da oğlu TRT Sanatçısı Mustafa Hisarlı tarafından müzeye bağışlandı. Öte yandan bazı luthiyerlerin (müzik aleti yapımcısı) bağışları da müzenin zengin bir içeriğe sahip olmasını sağladı.
Türkiye’nin yanında dünyada da birçok müzik severin ilgisini çeken müzeye son ve en büyük bağış Alman koleksiyoner Wolfgang Ott’tan geldi. Türkiye’de yaşayan dostları vasıtasıyla müzeden haberdar olan Ott, “Müziğe ve enstrümanlara olan ilgim nedeniyle yıllar önce enstrüman koleksiyonu yapmaya başladım. Bugün farklı kültürlere ait çok geniş bir enstrüman koleksiyonum oldu. Bunların depolarda çürümesini ve bir yerlerde kapalı kalmasını hiç istemedim. Türkiye’deki dostlarımdan müzenizin varlığını öğrendiğimde çok sevindim ve varisim olmaması nedeniyle de tüm koleksiyonumu buraya bağışlama kararı aldım.” dedi.
AKSAM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu da geçtiğimiz hafta resmi işlemleri başlatmak için Almanya’nın Köln şehrine gitti. Başkan Alimoğlu “Köln Konsolosluğu’nun öncülüğünde yürüttüğümüz resmi işlemleri nihayet tamamladık. Bay Wolfgang Ott’un istekleri gözetilerek hazırlanan protokolü imzaladık. Hem Wolfgang Bey hem de biz bu anlaşmadan çok memnun kaldık.” şeklinde konuştu.
AKÜ Devlet Konservatuvarı binasında bulunan müzede yapılan genişletme çalışmaları devam ediyor.
Alman müzisyen Wolfgang Ott, 46 yıldan bu yana dünyanın değişik ülkelerinden topladığı 247 müzik aletini Kocatepe Üniversitesi İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi’ne bağışladı. Köln Müzik Akademisi emekli öğretim üyelerinden Wolfgang Ott’un koleksiyonunda Ortaçağ Avrupası’nın sevilen müzik aleti Drehleiter veya Afrika’da piton derisi ve fildişinden yapılma müzik aletleri bile bulunuyor. Türk müzik aletleri arasında ise kanun, yaylı tambur, kabak kemane, kemençe, bağlama ve ud göze çarpıyor. 247 müzik aleti, bürokratik işlemlerin tamamlanması ardından Türkiye’ye gönderilecek. Birbirinden ilginç müzik aletleri Afyonkarahisar’daki Kocatepe Üniversitesi İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi’nde sergilenecek.
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde birkaç yıl önce ev alan Ott, “Müzik aletleri belli bir sayıya ulaştığı zaman bunları kilerde saklamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Bu bir kültür mirası ve müzede sergilenmesi gerekli. İlk başta bunları Almanya’da bir müzeye bağışlamayı düşündüm. Fakat Almanya’da müzelerin para ve personel sıkıntıları var. 1970 yılından beri Türkiye’ye giderim. Son zamanlarda ise yılın yarısını Türkiye’de geçiriyorum. O yüzden bunları Türkiye’de sergilemek istedim.” ifadelerini kullanıyor. İşadamı ve Kocatepe Üniversitesi İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi’nin kurucusu İbrahim Alimoğlu ise, “Wolfgang Bey, dostları aracılığıyla bizim müzemizden haberdar olunca elindeki müzik aletlerini bize vermeyi düşünmüş. Kocatepe Üniversitesi bunları adına yakışır şekilde sergileyecektir.” diye konuşuyor.