Karalamalar - Scribbles

2005 Müzik Kılavuzu

Read Time:7 Minute, 0 Second

Britanya müziği 2004 yılına birkaç istisna haricinde damgasını vurdu. Adadan çıkan müzik dalgaları tüm dünyanın kıyılarına ulaşmayı başardı. Geçen yıl albümlerini tekrar tekrar döndürmekten sıkılmadığımız Keane, Franz Ferdinand, Snow Patrol, The Ordinary Boys, Kasabian, Razorlight, The Zutons, Lostprophets, The Libertines, The Street, The Coral, Joss Stone ve Dizzee Rascal adadan çıkan yeni cevherler oldu. İlginç olan diğer bir unsur ise ilk defa Britanya’dan bu kadar geniş bir müzik yelpazesinin çıkmasıydı. Ola ki The Killers ve Scissors Sisters grupları da İngiliz olsalardı 2004’ün tek söz sahibi Britanya olacaktı.

Bir anda 2005 pastası geliverdi ve şimdiden bir ısırık aldık bile. Bu yıl bizleri ne gibi yeni grupların beklediğine şöyle bir göz atalım isterseniz. Aynı zamanda dört gözle beklenen yeni albüm haberlerini irdeleyelim. Bakalım bu yıl Britanya yine gündemde olabilecek mi?

Öncelikle önümüzde aylarda çıkması olası olan, nefeslerimizi kesen yeni albümlere bir göz atalım. Karşınızda 2005’in heyecanla beklenen yeni üretimleri.

Coldplay: Mart ayında çıkacak olan yeni Coldplay albümü bekli de yılın en beklenen yeni albümü. 2002’de gelen “A Rush Of Blood To The Head” albümünden sonraki ilk çalışmaları olacak olan bu yeni albüm Coldplay için her şeyin sıfırdan başladığı yeni bir oluşummuş. Bir önceki albümlerinde çalıştıkları yapımcı Ken Nelson ile yollarını ayıran grup bu albümle birlikte yeni çehresini müzik piyasasına sunmaya hazırlanıyor. Chris Martin’e göre “bu yeni albüm dinlenebilecek en mükemmel şey olacakmış.”

Oasis: Asi Gallagher kardeşlerin zor bir dönemden sonra geri dönüşleri. Sancılı bir kayıt süreci boyunca yaşanan tatsız olaylardan dolayı tam Oasis artık bitti demeye hazırlanırken Gallagher kardeşler kendileri toparlayıp biz hala varız demeye hazırlanıyorlar. Death In Vegas’ı yapımcı koltuğundan indirip yerine Dave Sardy’yi oturtan grup şu ana kadar 66 tane parça kaydetmiş. Eğer grup müzik şirketleri ile anlaşabilirse 26 Mayıs günü bizleri bir çift cd ile selamlamaları söz konusu. Blur ile birlikte Brit-pop akımını yaratan Oasis bir şansı daha hak ediyor, ne dersiniz?

The White Stripes: Yaz ortalarında çıkması beklenen yeni albüm grubun özüne dönüşü olarak nitelendiriliyor. Şu sıralar Detroit’taki ev stüdyolarına kapanmış olan Jack ve Meg, 2003’deki Elephant albümlerinden sonra karşımıza nasıl çıkacaklarını planlamaktalar.

Gorillaz: Müziğin çizgi kahramanları en sonunda geri dönüyor. Damon Alborn’un yarattığı bu kahramanlarla ilk tanıştığımızda neye uğradığımızı şaşırmıştık. Adeta müziğe yeni bir boyut getiren ekip rahatsız edici görsel şölenleriyle bizi büyülemişlerdi. Gorillaz’ın Mart ayında çıkması hedeflenen ikinci albümü için 20 parça kaydeden Damon Alborn çok insanı şok etmeye hazırlanıyormuş. Ne diyelim şok et bizi Damon Alborn.

The Strokes: The Strokes yeni albümleri için 5 tane parça kaydetmiş. New York’un Hell’s Kitchen (Cehennem’in Mutfağı) mahallesinde sürdürdükleri kayıtlar tüm hızı ile devam etmekteymiş. 2003’te çıkan ve bekleneni veremeyen “Room On Fire”ı takip edecek olan bu üçüncü albümünün yapımcı koltuğuna bu defa Gordon Raphael yerine David Kahne oturmuş. Kahne daha önce Paul McCartney, Sugar Ray ve The Presidents Of The United States gibi gruplar ile çalışmıştı. Grubun menajeri Gentles’in yapmış olduğu bir açıklamaya göre, grup bu yeni albümde mükemmelliğe oynuyormuş ve “Room On Fire”da yaptıkları hataları asla tekrarlamayacaklarmış. Albümün çıkış tarihi bu yaz.

Franz Ferdinard: Beş Brit ödülüne aday olup sadece iki tanesini eve götüren grup, Britanya’ya bu yıl düşen en nefes kesen meteor oldu. Daha ilk albümlerinin başarısı sürerken stüdyoya girmeye karar veren grup, 2005’in ilk dönemini stüdyoda geçirecek. İngiltere ve Amerika’yı kendilerine hayran eden grup, kollarını bu defa tüm dünya için sıvayacak. Alex Kapranos’un yaptığı bir açıklamaya göre yeni albüm “Bir o kadar cesur ancak bir o kadar da sıcak olacakmış.” Temmuzda dünyayı tekrar sarsacak olan grup amacında başarılı olacak gibi.

Kate Bush: Evet yanlış okumadınız 2005’de Kate Bush ile yollarımız tekrar kesişecek. En son 1993 yılında çıkarttığı “The Red Shoes” albümünden tam 12 yıl sonra Kate Bush sekizinci albümünü çıkartmaya hazırlanıyor. Eyurythmics’den bildiğimiz Dave Stewart ve besteci Michael Kamen’in de katkıda bulundukları albümün Mart gibi çıkması bekleniyor. Marc Almond’un geçirdiği trajik kazadan önce kaydettikleri bir düet ise bu yeni albümde yerini alacakmış. Bence yılın “geri dönüş” albümü… Umarım bu kadar zaman ve emekten sonra güzel bir çalışma olmuştur.

Queens Of The Stone Age: Josh Homme’un sürekli değişen grubu hala içinde bir şeyler olduğunu göstermek için yola devam ediyor. “Lullabies To Paralyze” adı verilen dördüncü albüm 22 Mart tarihinde satışa çıkacak. Josh Homme her zamanki gibi temkinli konuşup albümün mükemmel olmasına gerek yok sadece iyi olsun yeter demiş. Bekli de bu albümle bu mütevazılık ortadan kalkacaktır.

Scissor Sisters: 2004’ün son gününde Keane’dan liderlik koltuğunu kapan ve Britanya’da en çok albüm satan grup olmuştu Scissor Sisters. Son olarak bu yılki Brit ödüllerinde toplam 3 tane ödül alarak en çok ödül alan grup ünvanını kazandılar. New York’lu ekip 2005’in ilk dönemini, gitarcıları Babydaddy’nin ev stüdyosuna kapanarak geçirmeyi hedefliyor. Verdikleri sinyallere göre yeni albümlerine biraz reggae tarzını karıştırmayı hedefliyormuş. Aynı zamanda Sir Elton John’un yeni müzikali “Billy Eliot” için parça siparişi alan grup, yeni albümlerini sonbahar gibi çıkartmayı düşünüyor.

Garbage: Dört koca yıldan sonra Garbage ilk albümlerini 11 Nisan 2005 tarihinde çıkacak. 2001 yılında çıkan “Beautiful Garbage”ı takip edecek olan yeni albüm ‘Bleed Like Me’, Dust Brothers’dan tanıdığımız John King tarafından prodüktörlüğü yapılmış. Albümde yer alacak olan ‘Bad Boyfriend’ parçasında ise Dave Grohl bateri koltuğuna oturmuş. Anlaşılan Dave Grohl şu dönemde bateri setine özlem duymakta. Vokalist Shirley Manson, grubun resmi sitesinde şöyle bir açıklama yapmış; “Bu yeni albüm bizim 10. yılımızı kutlamakta. On koca yıl! Bu düşünce bile beynimi uçuruyor çünkü ben hala bir rock grubunda solist olduğuma yeni yeni inanmaya başladım.” Sitedeki açıklamalarını sürdüren Shirley Manson şöyle devam ediyor: “Grup, albümü bitirmenin vermiş olduğu huzur ve heyecan ile günün sonunda bu işi sonuçlandırmanın zevkini yaşamakta. Albüm resmen tamamlandı ve oldukça etkileyici oldu.”

Moby: İki sene önce Park Orman’da enfes bir konser veren Moby 14 Mart’ta yeni albümü Hotel ile evinden çıkmaya hazırlanıyor. Tüm kayıtları evindeki stüdyoda tek başına yapan Moby her derde deva adeta. Onsekiz ay boyunca 250 parça kaydeden Moby bunların arasında albümde yer almak üzere 14 tanesini seçmiş. Ticari dans parçalarından Rock’a, hassas parçalardan oldukça sessiz parçalara uzanacak olan albümde birde Moby’nin en büyük ilahı David Bowie’ye adanmış “Spiders” isimli parça var. 1996’daki Animal Rights albümünden sonra ilk defa “organik ses” konseptine geri dönen Moby, albümdeki tüm enstrümanları kendisi çalmış. Hotel kısıtlı sayıda Double-cd olarak çıkma olasılığıda var. Sonuçta 250 parça var bunların bir şekilde gün yüzüne çıkması lazım.

New Order: New Order’ın beklenen yeni albümü ‘Waiting For The Sirens Call’, 28 Mart’ta Warner Müzik etiketi ile piyasaya sürülecek. Bu tarihten iki hafta önce ise albümden ilk single ‘Krafty’ yayımlanacak. Manchester müzik akımının tartışmasız çıkış noktası olan New Order, yeni albümde 1980’lerde çok başarılı oldukları dans havasını yakalamaya çalışmış. Özellikle ‘Jetstream’ ve ‘Sugarcane’ gibi parçalar bu konuda ön plana çıkıyor. Bath’ta kaydedilen albüm Stephen Street ve John Leckie prodüktörlüğünde gerçekleşmiş. 2002 yılında kızının ciddi sağlık problemlerinden dolayı mecburen gruptan ayrılmak zorunda kalan klavyeci Gillian Gilbert’ın yerini ise gitarcı Phil Cunningham doldurmuş.

Bizleri ne gibi yeni albümlerin beklediğine şöyle bir göz attık. 2005 müzik dolu bir yıl gibi görünüyor. Şimdi isterseniz yeni umutlar vaat eden gruplara bir bakalım. Bir yıl önce adı sanı bilinmeyen grupların çok kısa bir zamanda dünya müzik gündeminin en başına yerleştiğine hep birlikte şahit olduk. Bakalım bu yıl karşımıza hangi yenilikler çıkacak. Aşağıdakilere dikkat, karşınızda 2005 sınıfı…

The Bravery: New York’tan gelen yeni bomba. Clash-rock geleneğini devam ettirmeyi hedefleyen grup, son bir yıldan beri sürekli konser vermekte. Müziklerinin kalitesi ve hareketliliğinden dolayı grup gün geçtikçe hayran listesini kabartmakta. Daha albümü bile çıkmayan bir grup için oldukça beğeni toplayan ekip, The Killers’ın 2005 modeli olarak yorumlanıyor. Kendi isimlerini verdikleri yeni albümleri mart ayında piyasalarda olacak.

Bloc Party: Doğu Londra’dan çıkan bu dörtlü kesinlikle 2005’in Franz Ferdinand’ı olmaya aday. Müzik olarak Franz ile birebir örtüşmese bile Bloc Party, Franz’ın geçen sene Londra’ya yaptığını yapacak gibi. Melodileri, havaları ve alt yapıları tam kıvamında. Bu ay (Şubat 05) çıkarttıkları ilk albümleri“Silent Alarm”.

Special Needs: Libertines kısa ömründe bizlere çok hoş bir müzik tadı sundu. Ancak dengesizlikleri ve şımarıklıklarından dolayı yok oldu gitti. Ekip şimdi gereksiz projeler ve uğraşlarla silinmek üzere. Special Needs, Libertines’in bıraktığı noktadan bayrağı taşımaya aday bir grup.

Böylece 2005’in kapısından kafamızı az da olsa içeri sokmuş olduk. İçeride daha kim bilir ne gibi cevherler bizleri bekliyor. Ancak görünen şu ki Britanya müziği yine ses getirecek ve yine üretmeye devam edecek. Müzik algı kanallarımız açık olduğu sürece bundan en fazla faydalanacak olan bizleriz. Bol algılamalı bir yıl dilerim…